Algemeen

Square4Chess is een open spel, er zijn soms meerdere routes naar het beste resultaat. Het gaat vooral om het ontdekken van mogelijkheden. Spreek af wie er begint, soms zijn de stukken ongelijk en is het logisch een keer te wisselen van kleur. Wie begint maakt soms ook uit, dus ook daarin kun je afwisselen. Bij de meeste opdrachten kun je punten verdienen door pionnen (of schijfjes) en of stukken van de tegenstander te slaan. De pionnen zijn puur om punten te winnen en zijn geen pionnen in de zin van "schaakstuk". Ook mag je bij de meeste opdrachten de stukken van je tegenstander slaan. Als het moeilijker wordt om nog iets te slaan kun je samen afspreken na hoeveel beurten (waarin niet meer wordt geslagen)het spel is beëindigd.

Puntensysteem

Pion of schijfje: 1 punt    Paard = 3 punten   Loper = 3 punten  Toren = 5 punten  Dame = 9 punten

 

Download PDF: Pagina 1

Download PDF: Pagina 2

Groen: Solospel

Sla iedere beurt een pion. Probeer in het kleinst aantal beurten alle pionnen te slaan.

Blauw: Solospel

Blauw moet de stukken zo inzetten, zodat het oranje stuk is ingesloten.

Lila: Tegen elkaar

 Het doel is om zo veel mogelijk pionnen te slaan. 

Variant 1. Je mag elkaar niet slaan.

Variant 2. Je mag elkaar wel slaan.

Geel: Tegen elkaar

De ingekleurde stukken beginnen naast het bord. Iedere beurt mogen de spelers kiezen of ze een stuk willen inzetten of een zet op het bord willen doen. Spreek af of je elkaar mag slaan of niet. Doel: zoveel mogelijk punten verzamelen.

 

Groen: Individueel

De stukken moeten samenwerken. Je mag kiezen welk stuk begint en probeert elke beurt een pion te slaan, totdat alles geslagen is. Als dat lukt, win je. Moeilijke versie: de stukken mogen elkaar nooit aanvallen.

Blauw: Tegen elkaar 

Blauw en oranje spelen om de beurt. Blauw begint. Blauw wint als het stuk van oranje is ingesloten binnen 10 zetten. Als dat niet lukt, wint oranje.

Rood: Tegen elkaar

Blauw en oranje spelen om de beurt. Blauw begint. Blauw wint als de oranje koning binnen 15 zetten kan worden mat gezet. Als dat niet lukt, wint oranje.

Paars: Tegen elkaar

Het doel is om zo veel mogelijk pionnen te slaan. 
Variant 1. Je mag elkaar niet slaan.
Variant 2. Je mag elkaar slaan en wint zodra je de ander slaat.

Oranje: Tegen elkaar

Oranje en blauw spelen om de beurt en mogen elkaar niet slaan. De eerste speler die 4 op een rij maakt (over een rij, kolom of diagonaal) wint.

Please publish modules in offcanvas position.